Fysiotherapie

DE INTAKE

Er zijn twee manieren waarop u bij de fysiotherapeut binnen kunt komen. Ofwel met een verwijzing van huisarts of specialist, ofwel zonder verwijzing via de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF). U zult tijdens de eerste behandeling uitgebreid ondervraagd en onderzocht worden aangaande uw klacht, onafhankelijk of u met of zonder verwijzing bij ons binnen komt. Aan het eind van deze zogenoemde intake stelt de fysiotherapeut samen met u een behandelplan op. Dit behandelplan gaat in op de doelstelling van de behandeling, wat u kunt verwachten, en de duur van de behandeling. Er worden vervolgafspraken gemaakt voor de uitvoer van de behandelingen. 

DE BEHANDELING

Oefentherapie is een zeer belangrijk onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Onder begeleiding van de fysiotherapeut voert u een aantal oefeningen uit. De oefeningen zijn erop gericht om bijvoorbeeld uw spieren sterker of soepeler te maken of om uw houding te verbeteren. De fysiotherapeut zal u ook oefeningen voor thuis meegeven. Het is zeer belangrijk dat u deze oefeningen ook doet! De fysiotherapie heeft alleen dan echt effect. Om de oefentherapie te ondersteunen kan de fysiotherapeut gebruik maken van massage of fysiotechniek. De fysiotherapeut geeft ook adviezen om herhaling of verergering van de klachten te voorkomen. Deze adviezen hebben betrekking op de houding en verantwoord bewegen en sporten.

FYSIOTHERAPIE EN WETENSCHAP

Om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden is SMC Teylingen steeds bezig om de laatste ontwikkelingen te volgen van werkbare interventies (behandelingen). Dit gebeurt door middel van het bijhouden van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de fysiotherapie. Ook participeert SMC Teylingen in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast werkt de praktijk volgens richtlijnen zoals deze door de beroepsvereniging zijn opgesteld. Hierbij wordt nooit uw individuele problematiek uit het ook verloren. Wij streven ernaar u op deze manier de best mogelijke zorg te bieden.

BEHANDELBARE KLACHTEN

Hieronder volgt een lijst met klachten en aandoeningen die goed met fysiotherapie behandeld kunnen worden.

  • sportblessures
  • neurologische aandoeningen, zoals spierziekten, hersenletsels en andere zenuwletsels
  • orthopedische aandoeningen, bijvoorbeeld aan voet, enkel, knie, heup, schouder, elleboog en pols
  • aandoeningen aan de wervelkolom, zoals lage rugklachten, nekklachten en hoofdpijn
  • aandoeningen tengevolge van een trauma, zoals whiplash
  • klachten aan hart en/of longen, bijv. bij COPD, astma, na een hartinfarct
  • chronische ziekten of aandoeningen, zoals reuma, artrose of fybromyalgie
  • bekkenbodemklachten, zoals instabiliteit of incontinentie

TARIEVEN EN VERGOEDINGEN

FYSIOTHERAPEUTEN: VEEL ONDUIDELIJKHEID OVER AANVULLENDE VERZEKERING

Sinds januari 2013 is er een eigen risico van op zorg vanuit de basisverzekering, in 2016 bedraagt dit 385 euro. Fysiotherapie valt alleen in de basisverzekering wanneer er sprake is van een aandoening die op de chronische lijst voorkomt. In dat geval worden de eerste 20 behandelingen fysiotherapie uit uw aanvullende verzekering betaald, en vervolgens komen de behandelingen (voor een vastgestelde periode) uit uw basisverzekering. Het eigen risico van 385 euro heeft dus alleen betrekking op zorg dat uit uw basisverzekering betaald wordt. Alle overige fysiotherapeutische behandelingen komen uit uw aanvullende verzekering. U kunt bij uw eigen zorgverzekeraar navragen hoe u verzekerd bent voor fysiotherapie.

Op www.fysiotherapie.nl staat actuele informatie en een overzicht van de pakketten en premies van vrijwel alle ziektekostenverzekeraars. 

Praktijk Wijckerborgh werkt samen met Medicas, bekijken onze betalingsvoorwaarden.